1. Veiligheid
Bij een ongeluk is het van belang dat je ten alle tijden de betrokken personen direct in veiligheid brengt.
 
2. Verplaatsen auto’s
Zet je auto (indien rij baar), op een veilige plaats zodra duidelijk is welke partij schuldig is. Laat anders de auto staan en wacht op de ingeschakelde politie.
 
3. Waarschuwen verkeer
Waarschuw de andere verkeersdeelnemers door de waarschuwing knipperlichten aan te zetten en zet de gevarendriehoek uit.
 
4. Inschakelen politie
Bel de politie (alarmnummer 112 of 0900-8844 wanneer er geen sprake is van een levensbedreigende situatie). Je kunt ook het nummer bellen op je groene kaart of je neemt contact op met je verzekering- of leasemaatschappij. In het buitenland kun je contact opnemen met het ANWB-steunpunt.
 
5. Tegenpartij
Vul samen met de tegenpartij het Europees Schadeformulier in. Heeft de tegenpartij de benodigde gegevens niet bij zich, noteer dan in elk geval het kenteken, merk en type van de auto. Indien de tegenpartij weigert het Europees Schadeformulier in te vullen of te ondertekenen, is het verstandig de naam van zijn/haar verzekeringsmaatschappij te achterhalen. Schakel anders de politie in of probeer twee getuigen erbij te halen.
 
6. Getuigen
Benader eventuele getuigen van de aanrijding en noteer hun naam, adres en telefoonnummer.
 
7. Officieel rapport van politie
Laat de politie ter plekke een officieel rapport van de aanrijding opmaken, om achteraf onduidelijkheden te voorkomen.
 
8. Niet rijdbare schade
Is je auto niet meer rijdbaar, dan regelt de politie een berger.
 
9. Autoschade herstel bedrijf
Is je auto een lease-auto dan bepaalt de leasemaatschappij waar de auto wordt gerepareerd. Ben je eigenaar van de auto dan bepaal je zelf waar de auto wordt hersteld.
 
10. Verzekering
Bij casco dekking en-/of een extra rechtsbijstand verzekering wordt de schuldvraag door je verzekeraar uitgezocht. Met alleen een WA- of WA+ Mini Casco (beperkt casco) ligt dit anders. In dat geval zul je zelf de schade moeten verhalen bij de tegenpartij.
 
11. Gewonden
In het geval van een ongeluk met een lichtgewonde breng je het slachtoffer in veiligheid. Bij zwaargewonden is het juist belangrijk om deze personen niet te verplaatsen, tenzij het niet anders kan. Bel zo snel mogelijk de politie (urgent: 112). Vul samen met de tegenpartij het Europees Schadeformulier in. Het is verstandig om op het moment van het ongeval niet in te gaan op een schikking van de tegenpartij.