Inbraak of diefstal
Bij inbraakschade en of diefstal doe je aangifte bij de plaatselijke politie hiervan. Vervolgens stuur je de aangifte samen met het schadeformulier naar je lease- of verzekeringsmaatschappij om mogelijk nog een vergoeding te krijgen.
 
1. Maak kopieën
Maak altijd van originele formulieren kopieën voor je eigen administratie. Nadat alle formulieren ingevuld en opgestuurd zijn, meld je telefonisch de schade bij je tussenpersoon of verzekeraar.
 
2. Notitieblokje in de auto
Leg een wegwerpcamera en een krijtje (om de situatie op de weg te kunnen tekenen) in de auto, om een aanrijdingsituatie te kunnen vastleggen. Ook een notitieblokje is heel handig om snel een kenteken te kunnen noteren.
 
3. Vul het schadeformulier van tevoren in
Vul het schadeformulier (dat je indertijd van je verzekeraar hebt gekregen) meteen voor jouw helft in, en leg het daarna in de auto. Vraag na een aanrijding direct een nieuw formulier aan.
 
4. Zoek getuigen
Zoek na een aanrijding meteen naar getuigen. Als deze doorrijden, noteer dan zoveel mogelijk kentekens.
 
5. Overweeg een rechtsbijstandverzekering
Overweeg vooraf of je een schade zelf zou willen en kunnen regelen, of dat het de moeite waard is hiervoor een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Na een aanrijding kun je jezelf hiervoor niet meer verzekeren, en soms zijn de kosten van betaalde rechtshulp niet of maar gedeeltelijk te verhalen. Bijvoorbeeld wanneer de aansprakelijkheid van de tegenpartij niet valt te bewijzen.